Kuber i körsbärsträ är ett spännande alternativ till ek. Kan ge toner av frukt, choklad, nötter och mandel.
Desinfektion:
Vi rekommenderar att du låter tärningar och chips dra i konjak i några dagar innan du lägger till dem.
Här finns flera möjligheter, försök hitta något som du tycker passar med det färdiga resultatet.
Du kan även sätta in dem i ugnen, men var försiktig då för hög värme och/eller för länge i ugnen kan förändra tärningarnas egenskaper. 90 grader i 5-8 minuter rekommenderas.
Kontakttid och mängd:
Det finns ingen slutsats om detta. Ölstil, förvaring och egna smakpreferenser spelar in.
Chips kan hålla från 3-7 dagar, och kuber 1-6 månader. Smaka av längs vägen.
Så här skriver leverantören:
This cube is cut from cherry tree and enables the extraction of the typical cherry style and colours your product reddish-gold.
Cherry is still the distiller’s most favorable taste. And that not only because of the fruit’s fertility but also because it is an inherent part of the culinary culture of Southern Germany and Switzerland. Since 150 years, the particular climatic conditions there and the soil conditions that the cherry trees need to enforce the fruit’s most aromatic evolvement have been and are still appreciated. The sweet cherry has not for nothing been named tree of the year 2010. It is a stone fruit and belongs to the rose family. The “kirsch” is characterized by its complex taste that takes long at its end as well as the decent and subtle flavor. Initiates describe the favor during tastings often as fleshy, fruity, chocolate, sourly aromatic, juicy, lusty or nuttily aromatic.
The most crucial point for the distillers is, however, also the question if “stonetone”, i. e. an almond or marchpane flavor is desired. The question if this flavor or homogenous kirsch with a discrete fruit nature should be pursued is highly discussed. Thankfully one should say. Cause: As is generally known, tastes are different.