Belgisk trippel är en ljus belgisk typ som traditionellt bryggs av trappistmunkar på kloster. God maltarom och smak med tydlig karaktär av karamell och brödskorpa. Belgisk jäst ger ölet hög komplexitet i smakbilden. Ölet har en hög alkoholstyrka, men upplevs likväl som lättdrucket tack vare användningen av kandisocker, som ger en torr avslutning.
Stil: Ljus stark Belgisk ale
Alkoholprocent: ca. 9,6%
Förväntad OG: ca. 1,075. FG: ca. 1,002
Bitterhet: 29 IBU – moderat bitter
Färg: 8 EBC - halmgul
Beräknat för 20 liter vört till jäsning.
Innehåller 5,1 kg krossad malt, klar för användning:
Malt: Pilsner, vete och peated malt (torvrökt)
Humle: Hallertau Magnum, Saaz och Columbus
Jäst: Fermentis Safbrew BE-256
Övrigt: 1 kg ljust kandisocker, tillsätts sista 30 min. av koktiden och rörs ut väl, tills det är helt upplöst
Tillvägagångssätt:
Mäskas på 67°C i 60 minuter. Kokas i 90 minuter.
Humlen tillsätts enligt beskrivning på humlepåsarna.
Jäses på ca. 20°C.
Tilsett 8g sukker pr liter øl når ølet settes på flaske og la karbonere ved 20-28°C i ca 14 dager før settes kjølig.
Benytt ca. halv sukkermengde ved naturlig karbonering på fat.
Link til detaljert beskrivelse og veilledning, A4 utskriftsformat
Link til oppskriften i Brewfather
Alle våre All-Grain ølsett er utviklet og produsert ved vårt produksjonsanlegg i Grimstad.
Her har vi blandemaskiner, mølle og pakkemaskiner hvor vi pakker ca 60 ølsett pr batch. All humle veies i henhold til bruk, pakkes og vakuumeres i lystette poser for best mulig holdbarhet slik at det bare er å klippe opp posen og bruke innholdet. Det følger også med tørrgjær, der mengden følger produsentens anbefalinger.
Maltet er veid opp i henhold til oppskrift, for deretter å blandes homogent før maltet slippes i mølla og føres videre til vekt- og pakkemaskin. I pakkemaskinen blir mesteparten av luften sugd ut av posen med malt for å opprettholde en god holdbarhet. Til slutt samles alt i esker som merkes i henhold til innholdet.
Møllen kverner (skallknuser) maltet slik at det passer til de fleste bryggemaskiner som er på markedet, hvor det benyttes silbunn eller silkar. Graden av knusing passer også dersom du benytter meskepose (BIAB = Brew in a Bag). Utbyttet vi oppgir, dvs 72%, er erfaringstall ved brygging på Beer Brew 30. Utbyttet du selv oppnår vil være avhengig av ditt utstyr og din bryggeteknikk, og vi kan derfor ikke garantere en spesifikk OG.
Våre ulike ølsett har ulikt innhold og mengde malt, og det vil derfor være enkelte bryggemaskiner som ikke har plass til all maltet. Velger du å gå ut over produsentens anbefaling vil du kunne oppleve lavere utbytte (mindre OG) og du kan også oppleve såkalt «stuck mash» (silen går tett og sirkulering/avrenning blir vanskelig).
Her er produsentenes egne anbefalinger av maltmengde. Se for øvrig brukerveiledning til ditt bryggeutstyr med henhold til beregning av mengde vann i forhold til mengde malt.
Robobrew BrewZilla / Digiboil:
-
35L: max 8 kg
-
65L: max 16 kg
Beer Brew:
-
30L: silkar max 8 kg, falskbotten max 9 kg
-
60L: silkar max 15 kg, falskbotten max 16 kg
Grainfather:
-
30L: max 9 kg
-
70L: max 17 kg
Speidel Braumeister:
-
modell 10: max 2,8 kg
-
modell 20: max 6 kg
-
modell 50: max 13 kg
Brewtools:
-
B40pro: max 9 kg
-
B80pro: max 20 kg
-
B150pro: max 35 kg