Refraktometer används för att mäta sockerinnehållet i öl, vin, och liknande. Bryggare som önskar läsa av sockerinnehåll under själva bryggningen föredrar en refraktometer framför en hydrometer eftersom den är mycket snabbare att använda, då det bara behövs ett par droppar för en tillförlitlig mätning.
Denna modellen levereras med ATC (Automatic Temperature Compensation), som ger en bättre avläsning oavsett värtens temperatur.
För vinbryggning är det speciellt smidigt att kunna mäta sockerinnehållet i druvorna med hjälp av bara några droppar.
Egenskaper:
0-32 brix-skala
0-1,120 oechsle / spesific gravity skala
Tillverkad i metall, med gummigrepp
justerbart fokus på sikthålet
automatisk kompensering för temperatur
Observera att refraktometer bara är menad för mätning av vätska utan alkohol. Ska sockerinnehållet mätas i vätska med alkohol måste justering ske utifrån omräkningstabell. Exempelvis denna: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Refraktometern är mycket enkel att kalibrera. Det görs genom att mäta destillerat vatten och skruva på skruven på toppen av refraktometern tills mätaren visar 0.
Levereras i förvaringsask med pipett och skruvmejsel för kalibrering.