Ebbegården kveik från Kveik Yeastery är en multikultur och innehåller alla de ursprungliga jästtyperna. Jästen kommer ursprungligen från Stordalen i Møre og Romsdal, och ger smak och arom av tropiska frukter. Den är också känd att framhäva upplevd humlebeska i ölen, vilket gör att man antingen kan skippa bitterhumle eller sänka IBU i receptet. Intensiteten är medelhög till hög vid höga jäsningstemperaturer och låg till medelhög vid lägre temperaturer.
Norske Kveik Yeastery producerar äkta Kviekjäst, det vill säga kveik där multikulturen är omhändertagen som den ursprungligen ska vara, till skillnad från alternativ där huvudkulturen är isolerad för massproduktion. Traditionellt hölls Kviek på gårdarna och sköttes om genom många generationer.
Ebbegarden kveik kommer från Ebbegården i Stordal, Norge. Ebbegården har en tradition av att odla frukt, och man tror att detta kan ha påverkat kveikens tydliga fruktighet härifrån. På vikingatiden var det vanligt att bosätta sig nära Stordalen på grund av de goda förutsättningarna för både fiske och jordbruk. Den första kyrkan byggdes här på 1100-talet och ölet var en viktig del av traditioner som födslar, konfirmationer och begravningar. Folket gjorde sedan sin egen öl med kveik för sådana evenemang.
Ebbegården kveik jäser helst mellan 18°C ??och 38°C. Ju högre temperatur, desto snabbare jäsning och desto intensivare blir den tropiska aromen. Vid den högsta temperaturen kan utjäsning förväntas inom 48 timmar. Jästnäring rekommenderas när du använder kveik från Kveik Yeastery.
Ebbegården är känd för att öka bitterheten och det rekommenderas därför att anpassa sig till något lägre IBU vid användning.
Rekommenderad mängd är 20 g/hl (en förpackning rekommenderas för 25 liter). Vid jäsning vid temperaturer under 20°C eller vid mycket hög OG rekommenderas att dubbla mängden.
Attenuering: Hög
Flockning: Medium
Temperatur: 18-38°C
Alkoholtolerans: 12 %
Dosering: 20 g/hl