Belgisk dubbel är ett mörkt, starkt och mycket aromatiskt öl, som traditionellt bryggdes av trappistmunkar på kloster. Ölet har en vinös karaktär med behagliga inslag av karamell, choklad och torkad frukt.
Stil: Belgisk dubbel
- ABV: ca 7,5%
- Förväntat OG: ca 1.066
- Förväntat FG: ca 1.009
- IBU: cirka 24 - låg bitterhet
- EBC: cirka 50 - mörkt rödbrun
Beräknat för 20 liter vört i jäskärlet
Innehåller 5,2 kg krossad malt:
Annet: 0,5 kg mørkt kandissukker, tilsettes siste 30 min av koketiden, røres godt ut
- Pale Ale malt
- Melano
- Havremalt
- Special B
- Vetemalt
Humle:
- Hallertau Tettnang
- Celeia (styrian golding)
Jäst:
Annat:
- 0,5 kg mörkt kandisocker. Tillsättes då 30 minuter av koket återstår. Rör ut väl.
Tillvägagångsätt:
- Mäsktemperatur: 67°C i 60 minuter
- Koktid: 60 min
- Humlen tillsätts enligt beskrivningen på påsarna
- Jästemperatur: ca 20°C
Tillsätt 7 gram socker per liter öl vid flaskning och kolsyrejäs vid 20-28°C i ca 14 dagar, sätt sedan flaskorna kallt. Använd ca halva sockermängden vi naturlig kolsyrejäsning på fat.
Våra all-grain set med krossad malt är utvecklade och testade av oss och produceras i vår produktionsanläggning i Grimstad, Norge. Vi har kross, blandningsmaskiner och paketeringsmaskiner där vi producerar 60 ölkit per batch. All humle vägs enligt receptet och vakuumpackas i egna påsar så det bara är att klippa upp påsen och tillsätta humlen. Det följer också med torrjäst.
Länk til receptet i Brewfather