Den klassiska och mest populära tyska veteölsstammen som används över hela världen. Denna jäststam producerar en vacker och delikat balans av bananestrar och kryddnejlikafenoler. Balansen kan manipuleras mot esterproduktion genom att öka jäsningstemperaturen eller öka vörtdensiteten. Över pitching kan resultera i en nästan fullständig förlust av banankaraktär. Att minska esternivån gör att en högre kryddnejlikakaraktär kan uppfattas. Svavel produceras vanligtvis, men kommer att försvinna med konditionering. Denna stam är mycket pulverformig och kommer att förbli i suspension under en längre tid efter utjäsning. Detta är äkta toppjäst och kräver headspace på 33 %.
Smack pack innehåller ett internt paket som, när det smackas, släpper ut innehållet i jästen och återupplivar cellerna. De tillgängliga sockerarterna och näringsämnena initierar kulturens metabolism som i sin tur genererar CO2 och orsakar svullnad av förpackningen, vilket också fungerar som ett livskrafts- och vitalitetstest.
Specifikation:
- Förjäsbarhet: 73-77%
- Alkoholtolerans: approx 10 %
- Flockning: låg
- Jästemperatur: 18-24 °C