Specialjäst utvald för framställning av aromatiska öl med typisk fenolkaraktär (nejlika och peppriga toner) och rik på fruktiga och blommiga smaker. Lämplig för en stor variation av vetebaserade ölsorter och fruktig-kryddig orienterade stilar. Jäst med medelhög sedimentering: bildar inga klumpar utan en pulveraktig dis när den suspenderas i ölet.
Ingredienser: Jäst (Saccharomyces cerevisiae POF+), emulgeringsmedel: sorbitanmonostearat (E/INS 491).
Flockulering: Medium
Rekommenderad jästemperatur: 18-26°C
Utjäsning: 78-84%
Rekommenderad jästmängd: 5-8 g till 10 l.
Användningsrekommendation:
Pitcha jästen direkt i jäsningskärlet på ytan av vörten vid eller över jäsningstemperaturen.
Strö gradvis den torra jästen i vörten och se till att jästen täcker hela den tillgängliga vörtens yta för att undvika klumpar.
Helst tillsättas jästen under den första delen av fyllningen av kärlet; då kan hydratisering göras vid vörttemperatur högre än jäsningstemperatur, varvid jäsningskärlet sedan fylls med vört vid lägre temperatur för att bringa hela vörttemperaturen till jäsningstemperatur.
Alternativ med rehydrering:
Alternativt, strö över jästen i minst 10 gånger dess vikt av sterilt vatten eller kokt och humlad vört vid 25 till 29°C (77°F till 84°F).
Låt vila i 15 till 30 minuter, rör försiktigt och häll den resulterande mixen i jäsningskärlet.