Ny serie med Fresh Wort Kits fra Ølbrygging: FWK Creative!
Här är FWK Creative NEIPA! Med detta kit kan du testa dig fram till den perfekta NEIPAn! Så du väljer vad du vill göra härnäst med valet av torrhumle, jäst och andra kreativa åtgärder. Vi uppmuntrar till experimenterande!
OBS: Du väljer själv vilken humle och jäst du ska köpa till, ingen extra ingår i kitet
Vörten i FWK Creative NEIPA är bryggd med 42% pilsnermalt, 42% Low Colour Golden Promise, 2,8% Carapils, 2,8% havremalt, 2,8% vetemalt, 2,8% Maltodextrin och 4,8% laktos. Det är tillsatt Mosaic, Simcoe och Azacca Lupomax i whirlpool under bryggningen.
Uppskattade värden
(20 liter är standardmängden for Fresh Wort Kit)
15 liter (tillsätt inget vatten): ABV 8,3%, OG 1.083, FG 1.020*, IBU 50, EBC 10
20 liter (tillsätt 5 liter vatten): ABV 6,0%, OG 1.060, FG 1.015*, IBU 40, EBC 9
25 liter (tillsätt 10 liter vatten): ABV 5,1%, OG 1.050, FG 1.011*, IBU 38, EBC 7
*vid användning av LalBrew Verdant IPA som jäst
Möjligheterna att experimentera är oändliga! - Här är några förslag:
Humle: Tillsätt valfri humle för extra arom
Syrning: Använd jästen Philly Sour
Low Carb: Tillsätt Amigase för full jäsning
Glutenreducerad: Tillsätt Brewer's Clarex
Ökad styrka: Strunta i vatten, eller tillsätt extra jäsbart socker (maltextrakt etc.)
Laktos: Ge ölet en extra len fyllighet och sötma
Andra tillägg: Ek, kaffe, kryddor, apelsinskal, frukt/puré, kakaonibs...
Förslag till humle och jäst:
Vi uppmuntrar eget experimenterande! Dock kan det vara trevligt med några konkreta förslag att utgå ifrån.
Tillsätt lite salter som kalciumsulfat och kalciumklorid för att få en fyllig, juicy och kraftig NEIPA.
Torrhumla generöst med till exempel El Dorado, Zappa, Simcoe, Nelson Sauvin, BRU-1, Belma, Galaxy, Sabro, Strata og Idaho 7.
Säkra kombinationer som Citra, Mosaic och Galaxy, eller Citra, BRU-1 och Idaho 7 fungerar bra.
Prova dig fram tills du hittar hur mycket torrhumle du själv gillar, men testa någonstans runt 5 till 15 gram per liter. FWK Creative funkar också perfekt för att använda upp humleslattar från andra bryggningar.
Läs gärna om aromen varje humle bidrar med, och välj det som låter bra tillsammans – Det här är kul, och man blir ofta imponerad av nya humlekombinationer!
Generell mängd kolsyra:
Tillsätt 6g socker per liter öl när ölet tappas på flaska och låt det kolsyra vid 20-28°C i ca 14 dagar innan du ställer det svalt. CO2 volym per fat: ca 2,5 - Se kolsyretabell här