Traditional Bitter
Den klassiska brittiska alen, väl humlad med en tydlig maltkaraktär. Avnjuts bäst vid källartemperatur, cirka 13°C.
Innehåller: 1,8 kg extrakt och 1 paket torrjäst.
Antal liter färdig produkt: ca 23 liter
Alkoholprocent: ca 4,3-4,6%
Rekommenderad jästemperatur: 18-21°C
Estimerat OG* : 1.040 - 1.044
Estimerat FG**: 1.008
Humle: ingår i extraktet
Jäst: Ingår i paketet***
* Estimerat OG; värde för mängden socker, inkluderar 1 kg tillsatt extra socker (se nedan).
**Estimerat FG; benämning för mängden restsötma i ölen. Final Gravity, mäts med hydrometer när jäsningen är avslutad. Kan ibland även betecknas med SG för Specific Gravity, även om det är vanligast att kalla värden som tas under jäsningens gång för SG-värden.
***Muntons föreslår själva att använda sin Premium Gold jäst istället för det medföljande paketet med jäst. Vi saluför inte denna jäst själva men det kommer fungera lika bra med någon av våra andra torrjäster, för den typ av öl du vill göra.
Paketet som extrakt kitet kommer i består av ett rör/låda med extrakt där humlen redan är tillsatt i extraktet. Under locket ligger ett paket jäst och instruktionen för hur du ska gå tillväga för att brygga ölen.
Till detta extrakt kit behöver du också lägga till 1 kg bryggsocker för att uppnå angiven alkoholprocent. Det rekommenderas att använda Muntons Beerkit Enhancer, eventuellt 1 kg dextros (druvsocker) eller i undantagsfall 1 kg vanligt strösocker.
Tips: Muntons har färdiga etiketter för nerladdning och utskrift. Skriv ut med laserskrivare eller annan typ av skrivare med vattenfast bläck. Använd förslagsvis mjölk som klister. Pensla mjölken på baksidan av etiketten, fäst på flaskan och låt torka. Det går även att lägga en ny disktrasa på en tallrik och hälla mjölk på denna. Lägg etiketten på disktrasan och tryck fram mjölken försiktigt. Skölj enkelt bort etiketten med varmt vatten.
Klicka här för att läsa tillverkarens instruktioner:
https://www.muntons.com/wp-content/uploads/2019/11/CONNOISSEUR_TRANSLATION_X12.pdf