BIAB-Guide
Jäsrör, delbar
Köp
19 SEK
100+
Måttcylinder 100 ml
Köp
39 SEK
20+
Litermått 3 l
Köp
98 SEK
18
Jästnäring 10g Servomyces D50
Köp
69 SEK
20+
Kalciumklorid 33% 100ml
Köp
54 SEK
20+

BIAB-bryggning med BB30 Basic

Brew In A Bag (BIAB) är ett av de smidigaste sätten att komma igång med helmaltsbryggning då det endast kräver ett kärl och några få tillbehör för att komma igång.

Vilken utrustning behövs?

Listan kan tyckas lång men en del av dessa grejer har du säkert redan hemma och det mesta behövs ändå oavsett vilken teknik du väljer för att brygga.

 

  • BB30 Basic
  • Falskbotten
  • BIAB-påse för BB30
  • Termometer
  • Malt
  • Humle
  • Jäst
  • PBW
  • StarSan
  • Kylspiral, det går även att låta bryggverket stå men det tar extremt lång tid att kyla. Alternativet är att flytta över vörten till ett annat kärl som tål värme och placera till exempel i badkaret fyllt med kallt vatten och isklampar.
  • Jäshink
  • Jäslås
  • Mäskpaddel (eller längre sked)
  • Våg
  • Sax
  • Hydrometer och/eller refraktometer
  • Tillbringare eller slang om du inte har möjlighet att fylla bryggverket direkt.
  • Jästnäring

 

För erfarna bryggare

  • Mjölksyra
  • Kalciumsulfat
  • Kalciumklorid

Steg för steg

Börja bryggdagen med att plocka fram allting. Inspektera all utrustning så att den är okej och på rätt plats.

 

 

Fyll bryggverket med vatten. För att inte behöva laka lika mycket rekommenderar vi en tunnare mäsk. Ett riktvärde är cirka 4 liter vatten till 1 kg malt. Ska du brygga starkare kan du behöva laka tjockare för att få plats i kärlet.

 

  

 

Ställ in termostaten på 75°C och slå på båda knapparna på bryggverket för att värma med maximal kapacitet (2500W).

 

 

Under tiden vattnet värmer skruvar du av tappkranen från ditt jäskärl och monterar isär denna. Placera i en tillbringare med PBW. Låt stå minst 15 minuter. Ta upp tappkranen skölj noga och montera ihop igen. Fäst tappkranen i jäskärlet. Fyll därefter upp jäskärlet med ett par liter varmt vatten, häller i korrekt mängd PBW för storleken på ditt jäskärl. Rör som så att all PBW löser upp sig. Fortsätt fylla med varm vatten så att jäskärlet fylls. Glöm inte att stoppa ner locket. Låt stå i minst 30 minuter.

 

 

För mer avancerade bryggare rekommenderar vi att tillsätta mjölksyra och vattenbehandlingssalter (Kalciumsulfat och Kalciumklorid). Mängderna varierar beroende på recept och räknas lättas med ett bryggprogram. Vår favorit just nu är Brewfather.app.

 

 

Rör om i mäskvattnet då och då, det är lätt att det skiktar sig. När temperaturen är strax över 70°C (bryggprogrammen räknar vanligtvis ut exakt temperatur för din mängd malt i förhållande till mängden vatten) över i receptet angiven mäsktemp är det dags att tillsätta malten. Stäng av elementet för 1500 watt. Låt 1000W vara på. Justera ner termostaten till att ligga strax över din mäsktemperatur.

 

 

Häll i cirka 2/3 av malten och rör om noga för att se till att det inte klumpar sig. Häll i resten och blanda väl.

 

 

Låt mäsken stå i cirka 45-60 minuter.

 

 

Under tiden du väntar på mäskningen häller du ur PBW från jäskärlet. Har du ett annat kärl rekommenderar vi att du sparar PBW-lösningen för att rengöra bryggverket efter koket. Skölj ur jäskärlet noga med vatten. Fyll upp jäskärlet till hälften och tillsätt 15 ml StarSan per 10 liter vatten. Sätt på locket och skaka ordentligt då och då. Kontakttiden för StarSan är 30 sekunder men rekommenderad tid är 3 minuter. Längre kontakt är sällan ett problem, men glömmer man saker i en StarSan lösning får de en slemmig hinna och kan missfärga gummi och plastdetaljer. Det går att stoppa händerna i StarSan men upprepad kontakt kommer sannolikt ge kontaktallergier. Använd skyddshandskar!

 

 

När mäskningen är klar förbereder du att lyfta upp BIAB-påsen med malt. Detta steg är tungt, så det är en fördel att placera bryggverket så lågt det går men att jäshinken fortfarande kan fyllas med tappkranen. Vi placerar vår påse på en silplåt till ett annan bryggverk, men motsvarande plåt ett eller ställning fungerar. Det är inte ovanligt att använda en talja i taket för att lyfta och hålla påsen över bryggverket.

 

 

Så snart du lyft upp påsen slår du på 1500W elementet igen för att värma maximalt och vrider upp termostaten till 110°C. Detta för att spara tiden den tar att komma upp till kok.

 

 

Malten suger upp ungefär en liter mer kilo malt. Därför behöver mer vatten tillsättas. Oftast rekommenderas uppvärmt vatten för detta steg, men det fungerar bra med kallt vatten också. Skillnaden är att du får något lägre effektivitet och det tar längre tid att värma upp men det blir mycket smidigare då du inte behöver extra utrustning. Om du i framtiden väljer att uppgradera till ett mer automatiskt bryggverk fungerar din Beer Brew 30 Basic alldeles utmärkt för att värma lakvatten.

 

 

Mängden vatten som behövs anges i receptet. Har du en refraktometer är det bättre att gå efter det faktiskt värdet än att strikt följa receptet. Vi föredrar också att ligga lite över angivet värde än under för att sedan späda efter koket. Se länk längre ner för hur du smidigt räknar ut hur mycket vatten som behövs.

 

 

När lakningen är klar är det bara att vänta på att vörten ska börja koka. När det börjat koka slår du på en timer eller gör en notering om tidpunkten så du vet när du kokat i 60 eller 90 minuter. Tillsätt humle enligt receptet.

 

 

Har du jästnäring och flockningsmedel typ protafloc, irish moss eller dylikt rekommenderar vi att tillsätta det med 10 minuter kvar av koket. Har du en kylspiral rekommenderar vi att du placerar den kokande vörten för att se till att den desinficeras. När koket är klart stänger du av värmen och låter vörten stå några minuter. Tillsätter du humle efter kokslut rekommenderar vi att vörten får stå ett par minuter (även kallat hop stand eller whirlpool humle).

 

 

Börja kyla ner vörten och när du når din jästemperatur eller strax under slutar du kyla.

 

 

Häll ut StarSan från jäshinken om du inte redan gjort det. Låt skummet vara kvar, det är en del av produkten att det ska skumma. Resterna från skummet kommer att brytas ner av jästen.

 

 

Då man i detta läge vill få in syre placerar vi jäshinken under bryggverket och öppnar kranen fullt för att det verkligen ska plaska ner. På våra bilder kör vi helt utan lock. Detta funkar i de flesta fall, men är man orolig är det en god idé att lägga på locket till hälften eller mer för att det inte ska trilla ner grejer i jäskärlet.

 

 

Ta ut ett prov och mät med en hydrometer. Ligger du på rätt värde enligt receptet behöver du inte göra något. Ligger du över värdet i receptet noterar du mängden vört i jäskärlet och med formeln i denna länk How to hit you target Original Gravity on Brewday everytime räknar du ut hur mycket vatten du behöver tillsätta för att nå korrekt OG. Vanligt kallt kranvatten är helt okej att tillsätta i detta läge. Efter spädningen sätt på locket och rör runt vörten och ta ett nytt prov för att kontrollera vilket OG du har. Skriv ner detta och/eller skriv in det i ditt bryggprogram.

 

 

Spraya starsan på saxen, klipp upp jästpaketet och sprinkla jästen jämt över vörten i jäshinken.

 

 

Se till att locket sitter på ordentligt och fixa jäslåset. Vi brukar fylla det med väldigt svag StarSan. På bilderna testar vi just nu en Plaato.io som mäter mängden koldioxid som produceras, men det funkar alldeles utmärkt med ett klassiskt jäslås.

 

 

Låt jäsningen pågå i cirka 2 veckor. Ta ut ett prov och mät SG med din hydrometer. I detta läge fungerar inte din refraktometer då alkoholen i ölet påverkar avläsningen (brytningsindex). Mät två dagar i rad och är värdet samma har ölet jäst färdigt. Du kan nu välja om du ska fylla på flaska eller fat.

 

Länkar

Brewfather.app

How to hit you target Original Gravity on Brewday everytime

Plaato.io