Robust, pålitlig ochneutral. Passar till en mängd områden inklusive jäsning av vin och fruktcider. Ursprungligen utvald av Institut Oenologique de Champagne (IOC) i Champagne-regionen för dess utmärkta egenskaper för att jäsa fram mousserande viner och även lämpa sig för sekondär flaskjäsning.
Lalvin EC 1118® är känd för sina robusta och påöitliga jäsegenskaper. Dess smakbidrag anses vara neutralt. Denna jäst används flitigt över hela världen, både för vita, rosé och röda viner.
- Rekommenderas för vita, rosé och röda viner
- Rekommenderas även för sekundärjäsning
- Saccharomyces cerevisiae var. bayanus
- Rekommenderad jästemperatur: 10-30°C. (50-86°F)
- Alkoholtolerans 18% v/v, beroende av jäsförhållanden
- Snabb jässtart och mycket livskraftig. Känd för att konkurrera ut andra jäststammar. Cooling may be required to control this high vigour.
- Väldigt låg produktion av H2S vid låg kvävehalt (YAN)
- Låg produktion av SO2-bindande ämnen
- Relativt potent för SO2-produktion (kan producera höga nivåer av SO2 vid brist på jästnäring, upp till 50 mg/l).
- Liten skumbildning, kreusen
Dosering: 2,5 gram per 10 liter.