Vinjäst Universaljäst, Saccharomyces Bayanus W0094. Speciellt lämpad för vita viner. Ger en fruktig arom. Max alkoholhalt 18 %.
W0094 har ett brett användningsområde. Används främst till vita viner. Rekommenderas för krispigt friska, torra vita eller roséviner samt alla typer av mousserande viner. Kan även användas till starkviner upp till 18 %.
W0094 rekommenderas också för efterjäsning på flaska och för att göra mousserande vin enligt champagnemetoden. Även lämplig som "restartjäst" för viner där jäsningen stannat i förtid.
W0094 producerar mycket låga nivåer av finkeloljor och andra föroreningar under jäsning. Detta gör att jäsningen i sig inte påverkar vinets karaktär nämnvärt utan bevarar den naturliga fruktigheten från fruktråvaran. Däremot bidrar W0094 avsevärt till att ge vinet struktur och jäser ut sockret fullständigt. Därför passar W0094 särskilt bra till produktion av torra viner. W0094 är känd för sin tålighet. Den kan jäsa upp till 18 % etanol. Den tål hög fri SO2 och höga nivåer av andra stressfaktorer såsom organiska syror felaktig temperatur och felaktigt pH.
W0094 en idealisk stam för vita viner där stabil jäsning är en nyckelfaktor eller där låg jäsningstemperatur ända ned till 8 grader C krävs. I vissa lägen kan W0094 även användas för rödvinstillverkning, särskilt när vinets struktur och torrhet är viktiga faktorer men det är viktigt att veta att W0094 kommer att reducera färg och fruktarom så man måste därför anpassa receptet därefter
Alkoholtolerans: 18 %
SO2 tollerans: Hög
Skumning: Låg
Låg produktion av urea
Låg produktion av finkeloljor
Vildjäst: < 1 ppm
Bakterier: < 5 ppm
Denna jäststam klarar av att jäsa mellan 7 - 35 grader C, men den ideala jästemperaturen ligger mellan 20 - 24 grader C.
För att snabbt få igång jäsningen och därigenom undvika risk för bakterieinfektion eller vildjäsning, bör vinmusten vara minst 20 grader C när man tillsätter vinjästen.
Innehåller 5 g torkad vinjäst som räcker till 25 liter vin.
Bruksanvisning: Rör ut den torkade jästen i en halv dl ljummet vatten med en temperatur mellan 30-35 grader Celsius. OBS! Temperaturen får inte överstiga 35 grader C. Använd termometer!
Låt stå i 10 minuter. Rör om och tillsätt blandningen till vinmusten och rör om kraftigt i jäskärlet.