Lalvin K1™ (V1116) är utvald av INRA Montpellier i Frankrike. Vid jäsning vid låg temperatur (under 16°C) och med rätt tillsats av jästnäring är denna jäst en av de som ger mest blommiga estrar (isoamyl acetate, hexyl acetate, phenyl ethyl acetate). Dessa esterar ger fräsch, blommig ton till neutrala och högavkastande druvsorter. Lalvin K1™ (V1116) är den tåligaste av högester-jäst vid svåra förhållanden som låg grumlighet, låg temperatur, lågt innehåll av fettsyror. Lalvin K1™ (V1116) är även en bra jäststam för jäsning av isvin.
Passar för: aromatiska röda, vita, sent skördade och mousserande viner
Smakbidrag: Blommiga estrar (banan och färska röda frukter)
Alkoholtolerans: upp till 18%
Jästemperatur: 10-35°C (50-95°F)
Dosering: 0,2-0,4 gram per liter