Rengöring av fatanläggning

Enkel och effektiv rengöring av fatanläggning med 10 liters fat

 

Det finns in princip ingen stop på hur vi jagar att brygga det perfekta ölet. Samtidigt glömmer många vikten av att även fokusera på hygien och rengöring i slutfasen, nämligen av fatanläggningar. För avlägsnande av eventuellt mögel, bakterier, vildjäst och ölsten (kalciumoxalat), presenterar vi ett förslag för en billig och effektiv lösning för att säkerställa en ren och välsmakande öl ur kranen;

 

  1. Lös ett paket Beverage Line Cleaner (BLC) i 8 liter varmt vatten (ca 50° C) i ett fat. Alternativt använd 7-14 ml/L Liquid Line Cleaner (LLC), vilket ger samma effekt. Om anläggningen inte har rengjorts under lång tid rekommenderas att doserningen fördubblas.
     
  2. Sätt på CO2-tryck och töm några liter rengöringsvätska genom systemet.
     
  3. Lämna rengöringsvätskan i fatanläggningen i några minuter (för BLC: 3-5 min, LLC: 30 min). För smutsiga fatanläggningar: dubbla tiden.
     
  4. Tappa ut resten av rengöringsvätskan från fatet.
     
  5. Koppla bort fatet, skölj det väl och fyll i 10 liter rent varmt vatten (50° C).
     
  6. Tappa ut resten av vattnet. Grattis, du har en ren fatanläggning och kan njuta av god öl fri från infektioner.

 

Obs! Dessa rengöringsmedel är frätande. Kan vara farligt att svälja eller få i ögonen eller på huden. Drick vatten eller mjölk och undvik att kasta upp. Skölj ögonen eller huden med vatten i minst 15-20 minuter. Kontakta en läkare.

 

Blanda inte med syra eftersom detta kommer att orsaka en kraftig kemisk reaktion