Tips för att brygga bättre öl,
temperaturkontrollerad jäsning.

Jäsningen är i mångt och mycket den mest kritiska delen av bryggprocessen.

 

Det går att göra rätt mycket fel vid mäskning och kok men ändå göra en skaplig öl med en korrekt jäsning. Tyvärr betyder det också att en perfekt bryggning kommer är ogjord av en dålig jäsning.

I denna text kommer vi fokusera på temperaturkontroll av jäsprocessen. Under jäsningen avger jästcellerna värme, en så kallad exoterm process. Det betyder i praktiken att när det jäser som kraftigast kan det vara 3-5°C varmare i jäskärlet än den omgivande temperaturen.

De flesta jäststammar har ett temperatur intervall de fungerar bäst inom och går man utanför det spann börjar jästen producera mer estrar än förväntat och blir det riktigt varm kan man få orena och obehagliga smaker och lukter.

Det vanligaste sättet att försöka temperaturkontrollera är att placera jäskärlet i ett svalt utrymme. Till exempel en källare eller svalt förråd. Dock är det ett mycket svårt att få någon exakthet i detta förfarande. Risken är stor att temperaturen sjunker för snabbt i jäshinken när peaken på jäsningen passerats. Det i sin tur risken att jästen går i dvala och slutar jäsa tidigare än planerat.

För lite mer kontroll rekommenderar vi istället att använda en enkel termostat för att kontrollera temperaturen i ett kylskåp eller i ett annat utrymme där du har möjlighet att slå på och av kyla. Vill man bygga själv är det smidigt att utgå ifrån en STC-1000 som går att köpa på EBAY för en rimlig peng.

OBSERVERA att du måste ha erforderlig kunskap om el för att bygga ihop detta själv på ett säkert sätt.

Mangrove Jack’s Dual Temperature Controller som vi säljer är baserad på just en STC-1000. Där ställer man in önskad temperatur och önskad hysteres eller inom vilket spann man vill att den ska slå av och på. STC-1000 har två 240V uttag. Ett för att kyla och ett för att värma. Man kan även välja hur ofta den ska slå på och av kylan. Använder man ett kylskåp med kompressor är det lämpligt att ställa tiden till minst 10 minuter för att inte köra igång den för ofta. Det gör också att ölen hinner sjunka i temperatur innan man kyler för mycket.

Vill man ha högre precision rekommenderar vi att kika på BrewPI som utnyttjar en RaspberryPI. Där hackar man sitt kylskåp för att förbigå termostaten och BrewPI lär sig hur länge kompressorn behöver gå för att sänka temperaturen till ett givet värde. Precisionen som uppnås är cirka 0.1°C.

Vill man göra lager är ett kylskåp eller motsvarande i princip ett krav för att komma ner i korrekt temperatur. Det vill säga generellt mellan 9 och 12 grader.

Många termostater för hembryggning har även ett uttag för att koppla in en värmare. Det är bra för de tillfällen man vill jäsa en saison (runt 25-30°C) eller en Norsk Kveik (strax under 40°C) där temperaturen ska vara högre än den omgivande temperaturen.

 

Heat Pad
Kjøp
399 SEK
12
Inkbird ITC-308
Kjøp
499 SEK
20+